7 Ocak 2011 Cuma

Neden Jailbreak Yapmalı?

                                                   
2007 yılında çıktığında hepimizi şoka uğratan teknolojisiyle, bize telefonu yeniden keşfetmenin dışında yepyeni bir medya çağına girdiğimizi müjdeleyen Apple iPhone, getirdiği onlarca yeniliğin haricinde, Apple ekosistemi dışında kontrol edilemeyen yapısıyla eleştirilerin hedefinde oldu ve halen olmaya devam ediyor. Kısmen haklı gördüğüm Apple'ın iPhone'un çin malı 'dandik' telefonlara dönmemesi için edindiği bu tavrının yanında, zaman zaman ‘bari buna izin verseydin dedirten’ durumlar da yaşamadık değil.
iTunes dışında müzik veya dosya atılmaması, bluetooth ile dosya paylaşımı yapılamaması, bize sinir krizleri geçirten auto correction, multitasking ve mms olmaması(daha sonraki versiyonlarda geldi) ve özellikle AT&T dışında operatörlere kapalı olması Amerika’daki pek çok hacker’ı harekete geçirdi. Ve Temmuz 2007’de 18 yaşındaki George Hotz ilk iPhone’u 20 günlük bir çalışma sonunda dosya sistemi ve simkilit’ini kırdığını açıkladı. Ve belki de iphone’un tüm dünyaya asıl yayılması ve ünlenmesi başlamış oldu.
iPhone aslında Apple’ın izin verdiğinin çok üzerinde bir kapasiteye sahip bir cihazken kısıtlanmasını protesto eden bu insanlar Apple’ın eksikliklerini bir bir kapatmaya başladı. Arama kayıtları eksiklikleri kapatıldı, mms göndermesi sağlandı, küçük bir yamayla settings’e girmeden ayarlara erişim vs gibi pek çok özellik jailbreak ile cihaza eklendi. Saurik lakaplı Jay Freeman’ın oluşturduğu linux tabanlı ‘alternatif’ app store ‘installer’ ve ‘cydia’ ile insanlar eksikliğini hisettiği hertürlü yamaya bu ‘anarşist’ developerlar sayesinde ulaştılar. Şunu rahatlıkla diyebilirim ki iPhone’un gerçekten kapasitesini kullanan ve hakkını veren uygulamaların hepsi Cydia’da yer almaktadır. Tabii ki Apple da  bu arada boş durmadı.Her yenilenen versiyon ile jailbreak ve unlock işlemini zorlaştırdı. sizleri jailbreak metodları vs ile uzun uzadıya sıkmak istemiyorum. Ancak bugün iPhone4 ve 4.2.1 kullanan biri olarak neden jailbreak ihtiyacını duyduğumu ve bunları hangi yöntemler ile hallettiğimi aşağıdaki maddelerle sıralamak istiyorum.


*SBSettings: Settings içine girmeden herhangi bir uygulamadayken(status bar’ı görebildiğimiz) ststus bara dokunuşla çıkan ve bluetooth,3g,edge,multitasking,parlaklık ve uçak mode’u gibi ayarlara direkt eriştiğimiz bir yama...
*My Wi: kullandığım 3g interneti wireless internete çeviren ve etrafımdaki cihazların kullanabilmesini sağlayan bir uygulama... 
*Activator: istediğiniz şekilde düzenleyebileceğiniz dokunuş ve ‘sallama’ hareketleriyle multitasking,uyku modu vs durumlara geçiş yapabilmenizi sağlayan iPhone’un kapasitesini sonuna kadar kullanmayı başaran müthiş bir yama.
*3G unrestrictor: iPhone üzerinde yer alan ve Skype gibi sadece wireless ile çalışan uygulamaların 3G internet ile de çalışmasını sağlayan bir yama...
*Open SSH: iPhone’un dosya sistemine ulaşmanızı sağlayan bir yama. Bu sayede .plist dosyaları üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Ben bu sayede, Türkiye’de ilk kez, düzenlediğim dosya ile 3g iphone’a home wallpaper ve multitasking özelliğini ekledim. 
*Winterboard: iPhone’un sabit arayüzü yerine oldukça şık ve güzel temalarla kullanmanızı sağlayan bir uygulama... 
*SBRotator: iPhone'un tıpkı ipad gibi ana ekran ve uygulamarın dönmesini sağlayan uygulama...


Tüm bunları ve ihtiyacınız olan ama AppStore’da bulamadığınız pek çok uygulama ve yamayı Cydia’da bulabilirsiniz. 
Bu arada hemen eklemeliyim; Jailbreak geçtiğimiz yaz çıkan bir yasayla artık yasal...
Jailbreak ile ilgili her türlü destek ve cevap için:
http://www.iphoneyardim.net/





2 yorum:

  1. Muhtemelen jb yapacağım. http://ff.im/wmbNc Jb yapmaya değecek uygulamaları listelesek demiştim. O sorunun cevabı tam olarak da buydu. Neden jb yapmalıyım? Çok güzel açıklamışsınız benim için çok öğretici oldu. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim. Telefon modeli ve üstündeki sürüm nedir;? Turkcell'den aldığınızı hatırlıyorum...

    YanıtlaSil